"Várni és felkészülni: új források feltörését várni, magányban új arcok látványára és új hangok felcsendülésére felkészülni; lemosni magunkról a piactér porát és megtisztulni e kor lármájától; ... újra fölfedezni magunkban a Délt, és fejünk fölé felvonni tündöklő , titokzatos egét; visszahódítani a léleknek a délies egészséget és a lappangó erőt ..."
- Friedrich Nietzsche -

Mit lehet tenni, ha különböző emberek vagy irányzatok által jónak tartott hangterápiás eljárások, módszerek ellentmondanak egymásnak?
Ez nem jelent sem többet sem kevesebbet, minthogy az adott kérdést más és más oldalról közelítik meg, más és más nézőpontból tekintenek egy jelenségre, más és más tudás és tapasztalat birtokában, más és más személyiségjegyek szerint nyilvánítanak véleményt. Tartsuk szem előtt, hogy ritka az olyan megközelítési mód, mely az összes ismert módszert egyesítené. Ha egymásnak ellentmondó módszerek vagy vélemények következtében kétségeink vannak, eredményre vezethet, ha a magunk józan belátására, bölcsességére, tapasztalatára, tudására hagyatkozunk.

El lehet-e hinni azokat a történeteket, melyek arról szólnak, hogy már egy-két hangterápiás kezelés hatására különböző betegségek kellemetlen tünetei jelentősen enyhültek, vagy akár meg is szűntek?
Mint minden hasonló esetben, érdemes először megvizsgálni, mennyire hiteles a hírforrás. Mivel a szóbeliség útján terjedő információk gyakori kísérője a tartalmi pontatlanság, így ezt a körülményt is jó fontolóra venni. Ha megbizonyosodtunk arról, hogy a történet hiteles forrásból származik és az információátadás során az információ nem módosulhatott jelentősen, úgy hitelt adhatunk a történeteknek. Tudományos kutatási eredmények is alátámasztják a hangterápia mint kiegészítő terápia hatásosságát számos betegség kezelése esetén.

A hangterápiában még járatlanoknak melyik terápiás hangvilla javasolt?
Mindig abból kell kiindulni, hogy milyen célra szeretnék használni a terápiás hangvillákat. Pontos választ csak ennek ismeretében lehet adni. Az általánosság szintjén azt lehet mondani, hogy a Whole Body Tuners (2 db-os készlet), és az OM hangvilla mindenki számára jó választás. Már kezdő szinten is jól lehet használni harmonizálás, egészségmegőrzés céljára.

Önmagunk gyógyítására használhatunk-e hangterápiás eszközöket, hangszereket?
Egészségünk megőrzéséért önmagunk is sokat tehetünk, tehát nyugodtan használhatunk különféle hangterápiás és zeneterápiás módszereket. Jó tudni, hogy nemkívánatos mellékhatásoktól nem kell tartani. Azt azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a diagnózis felállítása és a betegségek gyógyítása orvosi feladat. Ha módszerek tekintetében tanácstalanok vagyunk, konzultáljunk képzett hangterapeutával, aki személyre szabott és szakszerű segítséget tud nyújtani a leghatékonyabb módszer vagy eszköz választásához.

Lehet-e alkalmazni otthon, laikusként tibeti hangtálakat izomfájdalmak csillapítására?
Igen, például derékfájdalmak, hátfájdalmak, a nyak- és válltájék fájdalmának csillapítására különösebb szakértelem nélkül is kifejezetten jó hatásfokkal használhatók hangtálak a szükséges orvosi kezelés kiegészítéseként. Ebben az esetben nem a hangterápiás ismeretek a döntőek - szakértelem a fájdalomcsillapítás céljára alkalmas hangtál kiválasztásához kell.

Másképpen kell-e hallgatnunk a zenét, ha azt várjuk, hogy pozitív hatása legyen testi-lelki állapotunkra?
Kissé leegyszerűsítve és röviden azt lehet mondani, hogy ne csak a fülünkön keresztül engedjük magunkhoz a hangokat, hanem a szivünkön is engedjük át. Vagyis lényeges a zenéhez, zenehallgatáshoz való hozzáállás, egy belső nyitott, befogadó állapot. A megfelelő körülmények megteremtésén túl (pl. csend, kellemes hőmérséklet, kényelmes öltözet, lágy fények) a képzelőerőt is segítségül hívhatjuk. Például elképzeljük, amint engedünk a zene barátságos hívásának, és szivesen csatlakozunk a hangokhoz - elkisérjük oda, ahová vezetnek bennünket; megnézzük amit láttatnak, átéljük a megidézett érzelmeket ...

Van-e jelentősége annak, hogy a terápiás hangvillák szárainak végén van súly vagy nincs?
Igen, van. A súly azt a célt szolgálja, hogy a rezgésbe hozott hangvilla szárai hosszabb időn keresztül rezegjenek.

Valójában mi a kristály hangtálak alapanyaga?
Az átlátszó anyagból készült kristály hangtálak (Crystal Bowl) alapanyaga üveg. Ez azt jelenti, hogy az alapanyag a kristályokra jellemző atom- és molekulaszerkezettel nem rendelkezik. Ha tehát egészen pontosan szeretnénk fogalmazni, úgy ezeket a hangtálakat üveg hangtálaknak kellene nevezni.
A nem átlátszó anyagból készült hangtálakat viszont joggal nevezhetjük kristály hangtálaknak, ugyanis ezek két anyagrétegből állnak. Belső rétege üveg, ám külső rétege megtartotta a kristályos anyagszerkezetet s anyag-tulajdonságokat.

Van-e jelentősége annak, hogy az egyes csakrákhoz milyen hangú tibeti hangtálat vagy kristály hangtálat alkalmazunk?
Igen, van jelentősége. Ideális esetben mindegyik csakrához a hozzá rendelhető, meghatározott alaphangú hangtálat alkalmazzuk. Ha erre nincs lehetőségünk, úgy kövessük azt az alapszabályt, miszerint a test (energiatest) alsó zónájához a mély hangú hangtálakat illesztjük, majd felfelé haladva egyre magasabb hangú hangtálakat szólaltatunk meg.

A hangtálas relaxálás hatásosabb-e, mint relaxációs zenék hallgatása?
Jobb eredmény várható el tibeti hangtálak használatával. Ennek az a magyarázata, hogy a tibeti hangtálas "zenének" nincs meghatározott dallama. Így agyunk, elménk egyszerűen nyugalomban lehet, s nincs más dolga, mint befogadni a hallottakat, tapasztaltakat. Gyógyítói szituációkban kifejezetten előnyt jelent a tibeti hangtálak megszólaltathatóságának ez a sajátossága.

Használhatók-e hangterápiás eszközök a szépségiparban?
Igen. Manapság az igényes vendégek egy kozmetikai kezeléstől nemcsak bőrük jó állapotának megőrzését várják el. A kényeztetés, kikapcsolódás, különleges élményeket nyújtó szolgáltatás iránt egyre nagyobb igény mutatkozik. A nemzetközi trendek azt mutatják, hogy a tibeti hangtálak kozmetikai kezelésekhez való illesztése olyan innovatív szolgálatást jelenthet, mely nemcsak szépülést, de szellemi, lelki, testi harmóniát is teremt.

Ha első hangtálunkat vásároljuk, milyen hangot és méretet érdemes választani?
Egy un." univerzális" hangtál, más néven "medence tál" mindenképpen jó választás. Az utóbbi elnevezés onnan ered, hogy a hangtál olyan átmérőjű és súlyú, hogy rá lehet helyezni közvetlenül a testre is, a has tájékára. Egy ilyen hangtál súlya 1500-2000 gr, az átmérője pedig 25 cm körüli. Ha a későbbiekben szükség lesz további hangtálakra is, úgy kisebb méretű és magasabb hangú, illetve nagyobb átmérőjű és mélyebb hangú hangtálakkal lehet készletté bővíteni. Azok, akik a csakrák analógiája szerint használják a hangtálakat, azoknak célszerű a Solar Plexux-hoz (napfonat) illeszkedő frekvenciájú hangtálat választani.

Mit jelent a VAHT terápia és mi a lényege?
A vibroakusztikai hangterápia viszonylag új zeneterápiás koncepció. Az eljárás arra épül, hogy az élőzene hangjait a testben közvetlenül is lehet érzékelni. Legnépszerűbb eszköze a húros hangágy. A használat módja egyszerű: a kliens ráfekszik a hangágyra, a terapeuta pedig a hangágyon rögzített húrokat pengeti.

Mennyi az optimális időtartama a terápiás hangvillákkal való kezeléseknek?
Első kezelés esetén kb. tíz perc javasolt, majd a pozitív visszajelzések és tapasztalatok után kb. húsz perc az optimális időtartam.

Van-e különbség az emberek és a háziállatok hangterápiás kezelése között?
Igen, módszerek tekintetében van különbség, ám az emberek kezeléséhez használt eszközöket háziállatok kezelése esetén is lehet alkalmazni. Fontos tekintettel lenni arra a tényre, hogy az élőlények a fülükkel különböző hangtartományt érzékelnek. Az ember hallástartománya 20-20.000 Hz között van. A macska hallástartománya 45-85.000 Hz, a kutya hallástartománya 50-45.000 Hz között található. Állatok hangterápiás kezelésénél erre a körülményre fontos figyelemmel kell lenni.

Milyen kritériuma van annak, hogy egy zenére azt mondhassuk: gyógyító zene?
A gyógyító zene a gyógyítás szándékával születik. Sok zeneszerző ilyenkor meditatív állapotba kerül, s a komponálás ideje alatt elméjében az a szándék van jelen, hogy segítsen másoknak. Ez a zenéjéből ki fog áradni. Erre vonatkozóan nincsenek ugyan kutatási eredmények, de az emberek vissszaigazolása egyértelműen alátámasztja az állítás valóságát.
Emellett gyógyító erejű a zene ha azt tapasztaljuk, pihenteti vagy energetizálja a testünket, stimulálja vagy megnyugtatja az elménket, érzelmeket kelthet bennünk, cselekvésre ösztönözhet, felrázhat bennünket, jobban alhatunk tőle, kiterjesztheti a gondolkodásunkat. S nem utolsósorban: szellemünket eredetéhez kapcsolja.
A gyógyító dalok szövege csak olyan szavakat tartalmazhat, melyek felemelőek, szeretet van bennünk, s másokat respektálnak.

Mi az oka annak, hogy ha zenélünk, utána energikusabbnak érezzük magunkat?
A pozitív energiáknak számos forrásuk van. A saját zenélésünk az egyike azoknak a lehetőségeknek, melyek a rendelkezésünkre állnak. Amikor zenélünk, a külső ingerek hozzánk vezető útját el tudjuk vágni, szinte meg tudunk feledkezni a környezetünktől. Ez a körülmény jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy még több pozitív energia keletkezzen. További szempont, ha zenélünk, hangulatok, érzelmek széles skáláját éljük át, s ez az érzelmekben való bőség szintén energikussá tesz. Saját kreativitásunkhoz, alkotóerőnkhöz, legbensőbb önvalónkhoz való kapcsolódásunk is erősít bennünket.